Kachel worden

Maart 2018: zo koud treffen we het niet vaak. En met een station dat aan z’n max aan zit qua stroomafname uit het net is een elektrische kachel geen optie. Of toch?

Die stroom loopt er natuurlijk vooral als de 70 cm bedoening in de TX stand staat. De ampères lopen dan hoog op. Dus zou er in de RX periodes wat mogelijk moeten zijn.

Het’Intelligent Heating System’.
Rechts komen er drie voedingssnoeren uit. Midden voor is de sturing voor de relais vanuit het Verdeel-en-Heers bord voor 70cm. De drie contacten bovenop zijn de uitgangen voor de kachels.

Reden voor onze huisbaas Nanko PA0V -die natuurlijk geen enkel belang heeft bij gesmolten hoofdzekeringen- om met fikse solid-state relais een apparaat te maken dat voor elke fase een 230v uitgang heeft, die alleen actief is als 70 cm op RX staat. Daarvoor is op het grote Verdeel-en-Heers bord voor 70 cm nog wel een stuur-signaaltje vrij.

Het apparaat wordt uit de drie fasen met 230v gevoed. Tijdens TX zijn de drie uitgangen dood; tijdens RX is er stroom en zijn de vrijgekomen ampères beschikbaar voor electrische kachels. Het ‘Intelligent Heating System’ bij PI4GN is een feit!

Comments are closed.