PI4GN 40 jaar: reünie!

Zet in je agenda: 26 mei 2018

In 2018 bestaat onze groep 40 jaar! We hebben besloten om dit in mei 2018 te vieren met een reünie. We willen dit natuurlijk doen met zoveel mogelijk mensen die ooit binnen de club actief waren. Dat zijn er heel wat – meer dan vijftig. Ze komen uit het hele land en soms ook uit het buitenland. We hebben ze nog niet allemaal kunnen achterhalen…

De datum van de reünie is 26 mei 2018.

Het wordt een groots barbecue gebeuren dat we in Rottum bij Nanko PA0V gaan houden. Het is natuurlijk leuk als er foto’s en films boven water komen. Heb je foto’s? Filmpjes? Andere leuke herinneringen? Neem ze mee of geef ze aan ons, dan zijn ze tijdens de reünie beschikbaar.

Als er mensen zijn die ooit actief waren voor de VHF-UHF groep van PI4GN en nog niet op de hoogte zijn gebracht, kunnen zij zich melden bij Jack, PG7E : jack@intercon.nl

Ook spannende verhalen uit het verleden zijn welkom bij Jack.

Jaarverslag PI4GN * 2017

In 2017 was de VHF-UHF-SHF contestgroep rond PI4GN weer actief in de “grote” internationale contesten op de eerste weekenden van maart, mei, juli en in de IARU contesten in september en oktober. De locaties zijn voor UHF en hoger Rottum (PA0V) en voor VHF Woudbloem (PA1T). Deze contesten zijn 24 uur lang. In Rottum wordt gecontest onder de call PI4GN op de banden 70, 23, 13, 9, 6, 3 en 1,2 cm; in Woudbloem op 2 meter onder de call PA1T (bekerpunten gaan naar PI4GN). In 2017 zijn we met ruime voorsprong weer de bekerwinnaar geworden. Helaas was een belangrijke factor dat onze grootste concurrent PA6NL in Hoek van Holland het niet meer lijkt te lukken om een groot conteststation neer te zetten.

De uitslagen zijn te vinden op de site van de VHF-commissie van de Veron.

Zeer vereerd waren we toen we in februari j.l. van het V2G bestuur een beker in ontvangst mochten nemen als “waardering voor het jarenlange innovatieve werk voor de zend-amateurwereld”. We zijn er apetrots op en de beker heeft een ereplaats gekregen.

C:\Users\Gebruiker\Documents\Ham\Foto's\P1280177.JPG C:\Users\Gebruiker\Documents\Ham\Foto's\P1280176b.jpg

De beker

In december 2017 deden we iets nieuws. Enkele leden van PI4GN namen aan de ATV-contest deel op de banden 70 en 23 cm vanuit de locatie Rottum. Het is een bijzondere tak van sport, maar het is leuk om te vertellen dat we op deze banden de volle winst binnen sleepten.

Hieronder enkele kaartjes met de gemaakte qso’s in de IARU-contesten.

https://contestrobot.pe1itr.com/maps/2099-144-MHz-PA1T.png

Alle 511 door PA1T gemaakte 2 mtr qso’s in de IARU contest van september 2017 met een gemiddelde van 360 km.

https://contestrobot.pe1itr.com/maps/2100-432-MHz-PI4GN.png

 

 

 

 

Alle 212 door PI4GN gemaakte qso’s op 70 cm in de IARU contest van oktober 2017, met een gemiddelde van 408 km/qso.

https://contestrobot.pe1itr.com/maps/2100-1.3-GHz-PI4GN.png

 

 

 

 

Alle 92 door PI4GN gemaakte qso’s op 23 cm in de IARU contest van oktober 2017, met een gemiddelde van 398 km/qso.

 

 

 

Door: Jaap PA0T

Jaarverslag PI4GN * 2016

PI4GN is de call waaronder wij meedoen aan de grote internationale VHF-UHF-SHF contesten. Er wordt  op  alle banden van 70 cm t/m 24 GHz gewerkt vanuit de locatie bij Rottum (PA0V, JO33II) en in Woudbloem (PA1T, JO33JF). De vijf contesten per jaar leiden tot een eerste plaats in de bekercompetitie. Tussendoor vinden er door de leden contestactiviteiten plaats in verschillende modes en vanuit verschillende locaties, regelmatig ook in het buitenland.

De kern van de contestgroep PI4GN bestaat als sinds 1978, hiermee is deze club met voorsprong de oudste contestgroep in het land. En niet alleen de oudste, maar ook een springlevende. Ondanks gedwongen wisselingen in locaties in het verleden lukte het steeds weer om op het hoogste niveau mee te draaien en voldoende mensen te motiveren.

Contesten op de hogere banden is een vak apart. De specialistische apparatuur moet vaak zelf gebouwd worden.  Het is heel wat meer dan het koppelen van sets aan elkaar en aan computers en antennes. Zelfs het kleinste signaaltje moet met antennes met soms slechts een paar graden openingshoek worden binnen gehaald. Bovendien hebben dit soort groepsstations tegenwoordig te lijden van leegloop door de vergrijzing. PI4GN is gelukkig het voorbeeld dat dit niet altijd zo hoeft te zijn. Ze slaagt er nog steeds in om voldoende, nieuwe en gekwalificeerde operators aan zich te binden. En dat is nodig ook, want in Rottum zijn er tijdens een contest continu minstens drie operators tegelijkertijd aan het werk voor de in totaal zeven banden.

Hiernaast is er een groot antennepark te onderhouden, dat deels blijft staan, maar waarvan het grootste deel iedere keer voor de contest weer helemaal wordt opgebouwd.  Ook hiervoor zijn steeds voldoende mensen beschikbaar.

In het afgelopen jaar werden de shacks in Rottum verder verbeterd. Er is een extra shack gebouwd en de ruimte is beter winddicht gemaakt. Ook de elektriciteitsvoorziening is deels vernieuwd. Er staan nu vijf versatowers, waarvan drie mobiel.

Ook vanuit het 2 meter station in Woudbloem is het veel beter contesten, nu het hele woonhuis is vernieuwd. Er wordt op één band gecontest met meestal vier systemen, dat zien even zovele masten. Met het oog op de toekomst – en natuurlijk ook voor andere projecten – heeft Timon PA1T dit jaar vier nieuwe rotary towers van 30 meter geplaatst. Zijn locatie, een oase midden in nieuwe natuur  aan het Slochterdiep is voor zendamateurs een lust voor het oog.

Ook in 2016 werden door PI4GN uitstekende resultaten bereikt. We eindigden in Nederland met ruime voorsprong als eerste in de zwaarste categorie van de bekercompetitie. Wij hadden 19.065 bekerpunten tegen 9.333 punten voor nummer twee, PI4Z. Vier van de vijf 24-uurs contesten werden met overmacht gewonnen. Wat onze positie in internationaal verband is moet nog blijken, de resultaten van de IARU van september en oktober moeten nog opgemaakt worden.

De volledige uitslagen zijn te vinden op de site van de VERON VHF commissie: https://vhf-uhf.veron.nl/contest-uitslagen-2

Verslagen van de 2 meter groep PA1T en een verslag van de oktobercontest van PI4GN zijn te vinden in de DKARS magazines van april, juni, augustus en oktober, te downloaden op http://dkars.nl/index.php?page=magazine

Een verslag van de maartcontest van PI4GN verscheen eerder in de Electron en in CQ-PA.

 

Operators op 2 mtr 2016 waren:

Timon, PA1T
Johan, PE9DX
Jan, PA0VAJ
Peter, PA4O

Andere medewerkers:
Nap, PA1NG
Thomas, PA1M

Operators op 70c en hoger:

Gerard: PE1BBI
Frans, PC5T
Sjaak, PA0JCA
Jaap, PA0T
Jan, PA3FXB
Erik, PD1ET
Nanko PA0V
Aart, PA3C
Peter, PA2V
Jaap, PA0O
Dick, PA2DW
Harm, DK3BU (gast)
Rob, PE1ITR (gast)

Storno CQM6000 info

De CQM6000’s komen er aan. De handleiding heeft nog wat aanpassingen ondergaan. Zo bleek de ’10-uur’ stop op het testexemplaar niet aanwezig te zijn (wat geen garantie voor de rest is…). Deze functie voorkwam dat de mobilofoon de voertuig-accu’s leegdronk.

De meest recente handleiding is hier te downloaden: CQM6000 manual PI4GN-v9.1

Received first signals on 144mhz in the new shack.

The last couple of days I have brought the cables for the switching of the preamps and the steering of the rotator from the barn to the new shack. I also brought the coaxes for rx and tx on 144mhz and 50mhz to the new shack. I can receive now signals from one off the 3 144 Mhz towers. The other two will follow soon.

PA1T mei contest

Onder een stralend zonnetje werd zaterdagmorgen de 5e mei begonnen aan de opbouw van het buiten gebeuren bij het 2 meterstation PA1T. Alles verliep vlekkeloos en de mast(en) stonden dan ook in een “poep en een zucht”. Achter glas leek het mooi weer maar er stond nog steeds een straffe N.O. wind wat inhoudt dat het gewoon koud was buiten. De thermometer wees 10 graden aan! Hierna was het tijd voor het opstarten van de zenders, linears, computers en ander randapparatuur. Alles ging eigenlijk vlekkeloos alhoewel één van onze linears maar heel weinig vermogen gaf. Gelukkig is er genoeg reservemateriaal voorhanden en na uitwisseling ging ook hier de powermeter mooi richting de rechterhoek. Probleem opgelost. Toen Peter PA4PS om vier uur begon merkte hij direct al op dat er wel heel weinig ruis te horen was en dat de stations extreem zacht waren…. Ach zullen wel de condities zijn denk je dan, maar toen dit eigenlijk uur na uur aanhield moest er toch maar eens gekeken worden wat dit kon zijn. Voor 2 meter is er een Kuhne transverter in combinatie met de Yaesu FT1000mp in gebruik In het menu van deze HF set bleek een instelling gewijzigd te zijn, namelijk bij “Flat tuning” stond de instelling op aan in plaats van uit. En dan heb je wel bijna 20dB demping extra! Hoe dit is gebeurt weten we nog steeds niet maar nadat dit was gewijzigd klonk het weer als vanouds!

De condities op zaterdag waren eigenlijk helemaal niet slecht en de eerste 2 uren gingen er meer dan 60 qso’s per uur in het log. Vanaf begin werden er direct al DL’s in het zuiden gewerkt en lieten de HB9’s zich ook eens weer horen met prima signalen. Eén antenne- systeem welke meestal het oosten bestrijkt leverde opvallend meer SP’s op dan in de andere contesten. Zou fijn zijn als daar iets meer VHF activiteit kwam, voor ons altijd een mooie afstand beginnende bij 550 kilometer per qso. Op zondagmorgen werden we verrast door een aanroep van EA3TJ/p in JN0lLX een mooie lange MS burst leverde een qso op tussen ons beide waarbij de afstand iets boven de 1350 km lag. Ook op zondagmorgen enige opleving in de UK maar toch bleef het voor ons bij een handjevol qso’s waarbij enkele GW’s toch ook weer mooie afstanden opleverden, toch altijd iets meer als 600 kilometer per qso. Tot een uur of twaalf was het aanbod van stations goed te noemen, daarna nam het zienderogen af. Maar met een gemiddelde van 20 qso’s per uur tot het einde van de contest verveelden de operators zich nog net niet. Soms vraag je je wel eens af wat sommige tegenstations voor antenne gebruiken, een voorbeeld? Er roept een HB9 aan welke S7 is, direct erna roept er een PA ons aan welke nog geen 16 kilometer bij ons vandaan zit, sterkte? S-1 en je moet echt de beam naar hem toe draaien voor het qso… maar het blijft leuk te doen.
Al met al geen slechte contest , met redelijke condities, en meer aanbod / activiteit dan de maart contest!

Om vier uur Nederlandse tijd werd rap begonnen met de afbouw. Nadien nog snel even een vette hap van de lokale snackbar en ook dit contestweekend was weer ten einde. Tot de volgende keer.

Namens de crew van PA1T: Nap PA1NG, Jan PA0VAJ, Timon PA1T, Peter PA4PS en Johan PE9DX.

PA1T JO33JF maart contest

Een nieuw seizoen contesten, een nieuw geluid op 2 meter. PA1T is de call waar Timon, Peter en Johan de strijd mee zijn ingegaan. Dat zoiets nog niet meevalt om de juiste call en bijbehorende locator feilloos in de microfoon te brullen bleek de eerste uurtjes al gauw. Alle operators vergisten zich diverse keren door de call PI4GN en JO33II te gebruiken. Als je meer dan 25 jaar dit bent gewend zit dat blijkbaar ergens zo ingebakken in je hersens dat je zoiets onbewust opdreunt zonder het zelf te merken. Er moest dan ook regelmatig even corrigerend worden opgetreden. Maar na een paar uurtjes ging ook dit prima. Aangezien vele tegen stations een database gebruiken middels hun contest logging programma en wij bij bijna niemand hier nog in staan gaven de operators zich moeite om de laatste 2 letters van de locator goed in het tegen station zijn log te krijgen. Kost even tijd maar dan weet je zeker dat het aan beide kanten goed zit.

Hoe waren de condities op 2 meter deze keer? Erg slecht de meeste tijd van de contest. Zaterdag leek het eerst aardig te lopen, maar we merkten wel dat we eigenlijk tot aan het Ruhrgebied redelijk konden werken maar alles wat er achter lag hoorden we bijna niks van. Dit ging door tot de zondagmorgen een uur of 10! Pas vanaf dat moment liepen de condities iets op en werden er diverse QSO’s boven de 700 a 800 kilometer gescoord. Vanaf 06 uur ‘s morgens tot 7:30 konden er maar 10 verbindingen worden bijgeschreven, een dieptepunt! Wel hoorden we een aantal OK’s welke CQ gaven en na 1x roepen stonden wij bij hun in het log. Dat dan weer wel. Maar draaiende over de band was het minimaal wat betreft CQ gevende stations. Op een gegeven moment ging een operator bij ons een QSOtje aan met Tom DK3EE om eens te vragen wat er aan de hand was, deze vertelde ook dat hij vanuit JO41 bijna alleen maar HA, S5, YU en de verre OK’s etc werkte. ‘t Ja dat is vanuit JO33 een brug te ver. Na dit korte QSO riepen er direct diverse DL’s welke ook vertelden dat de activiteit in hun land dramatisch aan het afnemen is!! Niet best dus…. Maar wij gingen stug door met aan het eind toch nog een enigszins redelijke score. Bruto iets van een 560 QSO’s, absoluut niet de aantallen welke we normaal scoren in maart.
Tot de volgende contest maar weer.

2 meter operator Johan PE9DX

Logistiek: PA0VAJ, PA1NG, PA1M. Operators PA1T, PA4PS, PE9DX.

Story: PE9DX, Pictures: PA1T.

Attention: Changes at PI4GN in 2012

PI4GN the last years two sites where we could contest after we had to leave the power plant in the Eemshaven in 2001.

Nanko, PA0V hosts the 70cm and up station.
Timon, PA1T hosts the 144 MHz station.

In 2012 due to new rules we had to make some changes. The locations stay the same but the callsign for 144 MHz will change to PA1T with locator JO33JF. The callsign PI4GN will stay for 70 cm and up with locator JO33II. After the contest the points from PA1T will be added to PI4GN for section B in Dutch competition.

PA1T JO33JF – 144 MHz
PI4GN JO33II – 432 MHz up to 24 GHz

We hope to work you all.

The PI4GN/PA1T Team

Preparing for contest season 2012

On Wednesday 29 Februari Jaap PA0T, Gerard PE1BBI and Eric  PD1ET went to Nanko PA0V to prepare for the contest. During winter time the mobile tower is taken away in a barn and most antennas also. So in march there is always more work to do as in the other comtests.

 

The dish for 23 and 13cm.

 

 

 

 

 

Jaap PA0T busy with one off the headunits from the one of the towers.

 

 

 

 

Gerard PE1BBI at work with the 70cm antennas.

 

 

 

 

 

Erick PD1ET helping Gerard at the 70cm tower.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The other 70cm tower.